Windows Vista Açılışı Nasıl Hızlanır ?

Windows Vista Kategorisinde ve  Genel Bilgi ve İpucu Forumunda Bulunan  Windows Vista Açılışı Nasıl Hızlanır ? Konusunu Görüntülemektesiniz.=>Bu anlatımda birkaç uygulama kullanarak Vista' nın açılma süresini nasıl kısaltacağınızı anlatacağım. Anlatım toplam 6 sayfadan oluşacaktır. Anlatım ile alakalı ...

Yanıt

LinkBack Başlık Araçları Görünüm Modları
Eski 22.08.08, 14:26
Yönetici

Yer: Adana
Varsayılan Windows Vista Açılışı Nasıl Hızlanır ?

Bu anlatımda birkaç uygulama kullanarak Vista' nın açılma süresini nasıl kısaltacağınızı anlatacağım. Anlatım toplam 6 sayfadan oluşacaktır.

Anlatım ile alakalı araçlar, bölüm içerilerinde verilecektir.

[BREAK=Kayıt defterini birleştirin]

Windows işletim sistemlerinin performansına etki eden en önemli bölüm kayıt defteridir. Bu bölümdeki bilgiler sizin, işletim sistemi üzerinde yaptığınız her türlü işlemin, kayıtlarının tutulduğu yerdir. Örneğin kurduğunuz bir uygulamanın tüm bilgileri bu deftere yazıldığı gibi kaldırdığınız uygulamanın bilgileri de yine defterde silinmeden kalabiliyor. Bununla birlikte aktif olarak kullandığınız bir uygulama, dağınık olan bir kayıt defteri içerisinden çağırıldığında uygulamanın, yanıt verme açılış süresi oldukça uzayacaktır.

Örneğin, WMP11 programını çalıştırmak istediğinizde açılabilir dosya için ilk bilgiler kayıt defterinden alınırken bu alınan bilgiler System32 klasöründekiler ile karşılaştırılır. WMP11 için sıralanan anahtarların arasında önceden kaldırdığınız bir uygulamanın anahtar ve dize değerleri bekliyorsa eğer, uygulamanın açılış süresi uzayacaktır.

Örnek verdiğim olgu, Windows işletim sisteminin açılışıyla oldukça yakından alakalıdır. Çünkü açılışa eklenen uygulamaların görev çubuğuna eklenme süresinin kısa veya uzun olması tamamen kayıt defterindeki konumları ile ilgilidir.

Tüm bunlarla beraber haftada bir kez kayıt defterinizi NT Registry Optimizer ile birleştirmenizi öneriyorum.

[BREAK=Disklerinizi birleştirin]

Windows dağınık ve çöplüğe dönmüş diskleri sevmez. Disklerdeki dağınıklık doğrudan sistem performansını etkileyecektir. Aramak veya çalıştırmak istediğiniz bir uygulama bakımlı bir diskte normalde 3 saniye içerisinde belleğe yüklenebiliyor. Fakat açılan uygulamanın dosya parçacıkları disk üzerinde dağılmaya başladığında uygulamanın yanıt verme süresi oldukça uzayacaktır.

Bunun önüne geçebilmek için Ultima Defrag ile disklerinizi haftada bir kez birleştirmeyi ihmal etmeyin.

Bu olgu Windows'un açılışı ile doğrudan alakalıdır. Uygulamalar belleğe ne kadar kısa sürede yüklenirse, açılış süresi de o kadar kısalacaktır.

[BREAK=Geçici dosyalardan kurtulun]

Tarayıcı ve uygulama artıklarından mutlaka kurtulmanızı öneriyorum. Özellikle video sitelerinde izlediğiniz videoların ön belleğe alınan dosyaları disk üzerinde oldukça yer kaplıyorlar. Önerebileceğim uygulama tabii ki CCleaner olacaktır.

[BREAK=Açılışa eklenen uygulamaları kontrol edin]

Windows açılışına etki eden en önemli bölüm bu aşama olacaktır. Açılışa eklenerek servislerden sonra belleğe yüklenen uygulamalar dediğimiz gibi Windows açılışında büyük rol oynuyorlar.

Örneğin açılışa eklenen 5 programınız var diyelim.

RSS Reader
Winamp
Babylon
Live Messenger
Norton Antivirus 2009

Burada gördüğünüz sıralama aslında, Windows açılışında da aynı şekilde kalacaktır. Yani, kendi içerisinde 5 adet servis bulunduran uygulama olan Norton Antivirus araç çubuğuna son sırada eklenecektir ve bu da gecikmeli bir başlangıç olacağı için açılış sonrasında Windows'un yapacağı bellek optimizasyonu süresini de uzatacaktır. Tabii ki bir antivirüs programını açılıştan kaldırmayı kimse istemez. Fakat live messenger, winamp, babylon gibi her zaman arka planda çalışmalarına gerek kalmayan uygulamaların doğal olarak açılışa eklenmelerine de gerek yok.

Antivirus uygulamalarında ise karar siz kalmış. Size tavsiyem; bu tür güvenlik uygulamaları ile beraber gelen koruma servislerinden ilk an da size gerekli olmayanları devre dışı bırakabilirsiniz. Mesela pishing koruması ve mail koruması gibi güvenlik hizmetlerini durdurarak, istediğiniz zaman tekrar başlatabilirsiniz.

Açılış yönetimi Windows için oldukça önemlidir. O nedenle Startup Control Panel uygulamasını öneriyor.

[BREAK=Servisleri kapatın]

Windows Vista ile beraber 130 a yakın servis geliyor ve bunların birçoğu ev kullanıcıları için kesinlikle gereksiz servislerdir diyebilirim. Daha önce ki konumuza giderek bu servisleri öğrenebilirsiniz.

Windows Vista'yı Hızlandırıyoruz (Bölüm 1) - Genel Bilgi ve İpucu

[BREAK=Açılış süresini kontrol edin]

Yapılan işlemlerin etkilerini görebilmek için Windows açılış süresini kontrol edebilirsiniz. Bunun için Boot Timer yazılımını önerebilirim.
Alıntıyla Yanıtla

ICEEXOL Kullanıcısının Son Konuları

Konu Forum Last Poster Yanıt Views Last Post
Messenger Plus! Live v4.82.368 Final İnternet İpuçları / Haberler ICEEXOL 0 13 05.07.09 10:26
Windows Service Pack Blocker Tool Kit - Block... Genel Bilgi ve İpucu ICEEXOL 0 20 05.07.09 10:25
Download Nokia Ovi Maps 3.0 İnternet İpuçları / Haberler ICEEXOL 0 10 05.07.09 10:21
Windows 7 Üzerinde iPhone 3GS JailBreak İşlemi İnternet İpuçları / Haberler ICEEXOL 0 26 05.07.09 10:14
Windows 7 RTM 13 Temmuz'da Hazır Windows 7 ICEEXOL 0 246 04.07.09 07:48

Eski 08.09.08, 22:55
Member

Varsayılan Yanıt: Windows Vista Açılışı Nasıl Hızlanır ?

normalde vistada açılışta geri sayım düresi 10 saniye olarak standarttır bunu değiştirerekde hızlı bir şekilde açılmasını sağlayabiliyoruz
başlat>çalıştır>cmd>CHKNTFS/T:4 enterlayınca otomatikman 4saniyeye düşüyor
Alıntıyla Yanıtla
Eski 09.09.08, 22:50
Member

Bu kod vista'da yermi?
Alıntıyla Yanıtla
Eski 09.09.08, 23:02
Yönetici

Yer: Adana

Hayır. Normalde de hiçbir fonksiyonu bulunmuyor. Kontrol süresi diskin hızına bağlıdır.
Alıntıyla Yanıtla
Yanıt

Tags
açılışı, hızlanır, nasıl, vista, windows

Başlık Araçları
Görünüm Modları

Gönderim Kuralları
Yeni konu açamazsınız
Cevap yazamazsınız
Dosya ekleyemezsiniz
Yazılarınızı düzenleyemezsiniz

BB code is Açık
İfadeler Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Benzer Başlıklar

Başlık Başlığı açan Forum Yanıt Son Mesaj
Windows Vista Üzerine Wordpress Nasıl Kurulur ? ICEEXOL Resimli Anlatımlar / Visual Expressions 0 19.07.08 11:34
Dual Boot Kullanımda Windows Vista Nasıl Kaldırılır ICEEXOL Genel Bilgi ve İpucu 0 29.03.08 11:28
Windows Vista Güncelleştirmeleri Nasıl Kaldırılır ? ICEEXOL Resimli Anlatımlar / Visual Expressions 0 21.12.07 19:08
Windows Vista'da Tema Nasıl Yapılır ICEEXOL Özelleştirmeler 3 04.07.07 14:46
Windows Vista Temalarını Nasıl Yükleyebiliriz ? ICEEXOL Özelleştirmeler 0 31.05.07 15:45

Tüm saatler GMT +3 saat dilimindedir. Şu anda saat 23:01.